008 • Atlas Maior, Ashgabat & Titan II

008 • Atlas Maior, Ashgabat & Titan II

Atlas Maior 🌍

Niet geheel onbekend voor de mapnerds, de Atlas Maior uit 1662 van de familie Blaeu uit Amsterdam. Met bijna 600 waanzinnig gedetailleerde kaarten bracht deze atlas de tot toen bekende wereld in kaart. En de Universiteit Utrecht heeft er toevallig een heleboel gedigitaliseerd.

258-270 🧪

Een nieuwe serie grafische experimenten van Jerry-Lee Bosmans. Een boel vormen, nog meer kleuren, en bijna alles is on point. Verder is het sowieso een goed idee om ook z’n eerdere experimenten te checken.

Ashgabat 🇹🇲

Ghe, leuk dat AI, maar dit bleken dus foto’s te zijn van Ashgabat, de hoofdstad van de dictatoriale republiek Turkmenistan. Of ‘met een centrumrechtse regering’, zoals dat tegenwoordig heet. Maar Arnau Rovira maakte daar dus deze fotoserie waar het enige bouwvoorschrift luidt: ‘zoveel mogelijk wit marmer’. 

Silveira 🎨

Hoe digitaler kunst wordt, hoe meer ik traditionele stijlen ga waarderen. Zoals deze olieschilderijen van Rafael Silveira. Een soort surrealistische zuurstoktripjes op 2 bij 3 meter. What’s not to love?

Titan II 🚀

Een nieuwe fotoserie van Alastair Wiper van de Titan II, de grootste en zwaarste raket ooit gebouwd door de VS. Supervet, qua even de sfeer erin houden voor 2024. Overigens is zijn serie van deze Haarlemse vinylfabriek ook nog steeds geweldig.

Wiesmann 

En ineens stond daar een flinke verzameling werk van Daniel Wiesmann online. Veel type, nog meer kleuren en gewoon, nou ja, … lekker.

Cementpåsar 🧱

Ondertussen heb ik een nieuwe wereld ontdekt, namelijk die van Zweedse cement labels. Ja, nee, dat dacht ik ook, maar dat is een uitstekende wereld.

Robert Cottingham 💯

Per ongeluk tegen het werk van Robert Cottinham aangelopen. Waanzinnige werken uit de vroege jaren 70 tot aan vrijwel nu. Blijkbaar is hij vooral bekend van heel veel Amerikaanse façades en een dikke vleug boel art pop.

Shai 🪩

Het werk van Georgische Sasha Shai heeft van die weirde, surreële en vintage vibes. En vooruit, alles wordt natuurlijk beter van een discobol. Of twee. En ook wel drie.

Skulls 💀

100 keer hele grote schedels maken en die verspreiden door de hoofdzaal van de National Gallery of Victoria in Melbourne. Well Done, Ron Mueck 💀

Verder…

... heb ik eindelijk eens Glow in Eindhoven kunnen afvinken, de Brueghel tentoonstelling in het Noordbrabants Museum bezocht, Madonna de Ziggodome plat zien spelen, een rondje Amsterdam Light Festival gedaan,  S10in Paradiso gehyped, Oekraïense kunst in de Fundatie bekeken en Harlingen bekeken. 

Oja, en tot slot nog m’n favoriete meme van de Threads:

Dat was ‘m weer 👋🏼